Project Description

Komplete Komputer SystemenSecurity vraagstuk Woningcorporatie ingevuld met BlackIP’s Firewalls
KKS (Komplete Komputer Systemen) uit Veldhoven is een vooruitstrevende ICT speler. De organisatie bestaat 30 jaar en investeert voortdurend in kennis en techniek. Zij spelen zo in op de continu veranderende behoeften van de markt. KKS werkt voor diverse organisaties in Zuid-Oost Brabant. Een gesprek met de directeur-eigenaar van KKS Tom Fasen en Sr. Consultant Marcel Hennekens over de inzet van de Clavister firewalls bij eindgebruiker Woonpartners.

Geschiedenis KKS
KKS is van oudsher leverancier van IT apparatuur en IT diensten en infrastructuren. Door de veranderende behoefte in de markt besloot KKS een datacenter te bouwen, zo ontstond 3CLOUDZ, dat zich richt op clouddiensten, waarvoor KKS de ondersteunende diensten levert. Daarnaast richtte KKS een VoIP telefonietak op, die onder de naam Bee-Connected via een aantal resellers haar diensten aanbiedt.

Tom Fasen is directeur-eigenaar van de KKS bedrijven. Fasen hanteert de filosofie: “in de wereld van IT, die met de jaren steeds complexer werd, kun je het niet meer alleen. Alleen door met elkaar samen te werken en elkaar te versterken kunnen we onze klanten echt ontzorgen.”

Zijn compagnon Marcel Hennekens beaamt dit. Hij houdt zich als senior consultant voornamelijk bezig met de technische kant van de oplossingen en is daarin zelf veelal verantwoordelijk voor de architectuur.

Vraagstuk Woonpartners
Fasen: “Woonpartners is al vanaf onze oprichting klant bij KKS. We leverden computerapparatuur aan diverse organisatie waaronder een groot aantal woningcorporaties. In onze huidige rol zijn we naast leverende en adviserende partij ook verantwoordelijk voor het design van de omgeving.”

Hennekens: “Woonpartners kwam bij ons met de vraag de bestaande infrastructuur te vervangen en daarnaast de beschikbaarheid te verhogen. We adviseerden hiervoor een oplossing met een dubbele firewall, die elkaars functionaliteit kunnen overnemen op het moment dat er een probleem is op een van de firewalls.”

Hogere beschikbaarheid
Hennekens vervolgt: “De hogere beschikbaarheid is nodig omdat er steeds meer van woningcorporaties gevraagd wordt met betrekking tot de veiligheid van de gegevens. Bovendien is het een vereiste dat woningcorporaties hun databases kunnen raadplegen wanneer bijvoorbeeld justitie daarom vraagt. In zo’n geval is het van belang dat gegevens binnen beperkte tijd beschikbaar zijn. Ook de beveiliging van data in het kader van de Wet Bescherming Persoonsgegevens is heel belangrijk. Woonpartners is zich hier heel bewust van. Voor hen heeft automatisering dan ook een kritische focus.”

Clavister firewalls
KKS adviseerde de Clavister-oplossing om diverse redenen. “Ten eerste werkte Woonpartners al met een Clavister firewall. Daardoor was de systeembeheerder bekend met de interface en de mogelijkheden. Wij leveren support aan Woonpartners. Met de support vanuit Zweden (het hoofdkantoor van Clavister, red.) zijn we heel tevreden. Indien nodig hebben we binnen no-time iemand aan de lijn, en eventuele issues zijn snel opgelost”, aldus Hennekens.

Europees product
“Een ander prettig aspect is het feit dat Clavister Europees is. Dat houdt in dat de firewalls onder Europese wetgeving vallen. Dat helpt enorm bij de acceptatie. Clavister producten hebben verder ook geen last van zogenaamde back doors.”

Functionele oplossingen door middel van techniek
“KKS is een technisch gedreven organisatie die functionele oplossingen bouwt. Wij vragen aan onze klanten wat hun wensen zijn op het gebied van functionaliteit. Veelal laten zij de productkeuze aan ons over. Wij bieden dan een aantal alternatieven, waarvan we de pro’s en con’s op tafel leggen, de klant kiest uiteindelijk.”

Partnership
Fasen: “Wij gaan voor de lange termijn, voor echte partnerships. Niet voor niets is Woonpartners al 30 jaar klant bij ons.”
KKS bedient een aantal woningcorporaties in de regio, toch onderscheiden ze geen verticals.
“Onze kracht ligt in het vertalen van functionele behoefte naar de techniek. De afgelopen jaren veranderde onze rol van een reactieve naar een heel proactieve. De oplossingen waarmee we werken moeten die proactiviteit kunnen tentoonspreiden. Oplossingen waarmee je problemen voorblijft, doordat we anticiperen op signalen vanuit de apparatuur of de infrastructuur en zo inspelen op de mogelijke uitval. Daarom vinden wij een partnerrelatie belangrijk.”

Samenwerking met Clavister
“Wat KKS aan de voorzijde uitstraalt borgen we aan de achterzijde op dezelfde manier.
We bieden een op een de beste oplossing aan onze klanten met de beste producten waar we zelf ook 100% achter staan. We weten dat als we er zelf niet uitkomen we kunnen terugvallen op onze partner-leverancier. De keten van A tot Z waarborgen is in deze tijd een uitdaging. Waar voelt wie zich verantwoordelijk voor. Wij willen daarin heel duidelijk de speler in het midden zijn en wij zoeken partijen die daarbij passen. Wij nemen de verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden die daarbij horen en vragen ook van onze leveranciers daarin mee te denken. Clavister benadert dit heel persoonlijk en gaat hier zeer zorgvuldig en serieus mee om”, besluit Fasen.

Over Woonpartners
Woonpartners is een woningcorporatie in Helmond met circa 7.400 woningen. De organisatie zet zich voortdurend in om de inwoners van de stad woonkwaliteit en woonplezier te bieden. Dat doen zij vanuit de behoeften van huurders en woningzoekenden en vanuit de ontwikkelingen in de wijken. Samenwerken staat hoog in het vaandel: met huurders, de gemeente en tal van partners.

Over Clavister
Clavister is een network security leverancier. Wij leveren een volledig assortiment network security-oplossingen voor zowel fysieke als virtuele omgevingen. Een breed scala van organisaties over de hele wereld gebruiken Clavister oplossingen, waaronder mobiele- en netwerkbeveiligingsoplossingen voor grote ondernemingen, cloud service providers en telecom operators.