Wat is een datalek en wat kunt u doen als data officer?

We spreken van een datalek wanneer persoonsgegevens in handen vallen van derden die geen toegang tot die gegevens zouden mogen hebben. In de meeste gevallen gaat het om uitgelekte computerbestanden, maar ook een gestolen geprinte klantenlijst kan een datalek vormen. Denk hierbij aan datadiefstal als gevolg van een hack, verlies en/of diefstal van computerapparatuur (bijvoorbeeld laptops, USB-sticks, externe data schijven en ja, zelfs ook “legacy” cd-roms/dvd’s).

Illegaal verkregen bedrijfsgegevens over een productieproces, marktstrategie of gewoon klantgegevens, zijn waardevolle informatie, maar vallen niet onder de gangbare definitie van een datalek. Maar wat dan wel? Wij leggen het graag aan u uit en mocht u meer informatie willen, dan staan één van onze Data Protection Officers voor u klaar met praktische raad en daad.

Data protection & data leaks

Wat u moet weten en wat u kunt doen bij en vooraf een datalek? Stap 1 lees onze handige whitepaper leggen wij alles aan u uit over data bescherming en het voorkomen van datalekken. Deze whitepaper kunt u gratis aanvragen en op uw gemak doorlezen. Het is een overzichtelijke handleiding vol met tips en trucs om datalekken en de bijbehorende risico’s aanzienlijk te verminderen. Het is essentieel om uw medewerkers bewust te maken van informatiebeveiliging en hun digitale kennis over datalekken en hun preventie te versterken

Professionals in databescherming
Daarnaast bieden wij ook ondersteuning met een data breach response plan en proactief plan. Wij hebben dit al succesvol uitgevoerd voor diverse gerenommeerde bedrijven in Nederland. Als wij u kunnen helpen, laat het ons dan weten.

Sancties en kosten bij een datalek

Het niet naleven van de meldplicht bij een datalek kan leiden tot aanzienlijke sancties. De maximale boete bedraagt € 810.000, of in sommige gevallen 10% van de jaaromzet van de rechtspersoon. Deze zware sancties benadrukken het belang van goede databeveiliging.

Verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid bij een datalek

Hoewel veel bedrijven hun beveiliging hebben uitbesteed, betekent dit niet dat de verantwoordelijkheid daarmee is uitbesteed. Organisaties blijven te allen tijde zelf aansprakelijk. De meeste bedrijven hebben hiervoor een Data Protection Officer aangesteld. Ervaring in verschillende sectoren kan leiden tot de functie van functionaris gegevensbescherming, die een cruciale rol speelt in het beschermen van uw data.

Beveiliging tegen datalekken

Bent u op zoek naar een partner en platform dat volledige bescherming biedt tegen datalekken? Barracuda Dataprotection Security, in samenwerking met BlackIP, de Barracuda-expert, is precies wat u zoekt. Met de aangescherpte wetgeving rondom datalek preventie zorgen wij ervoor dat uw organisatie altijd up-to-date is met de beste beveiligingsoplossingen. Wij garanderen continu optimale functionaliteit, waardoor uw organisatie op alle (digitale) lagen volledig beveiligd is.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?
Wij staan klaar om u te helpen uw organisatie te beschermen tegen datalekken en de daaruit voortvloeiende risico’s.