Back-up en disaster recovery, vooral kleine en middelgrote bedrijven worstelen ermee. Als we inzoomen op de details, brengt backup uitdagingen met zich mee. De forse investeringen in extra hardware en een uitwijklocatie, maar ook het extra beheer komen vaak ongelegen. Vijf backup uitdagingen, die eenvoudig te tackelen zijn.
1. Verstrikt in tape
Is tape als back-upmedium dood? In 2013 gaf 94 procent van de kleinere bedrijven aan dat ze nog tape gebruiken. Bij middelgrote en grote bedrijven was dit 56 procent. Sterker nog, een cloudgigant als Google maakt ook gebruik van tape. Waarom is dit? Omdat tape onmiskenbaar voordelen biedt als opslagmedium. Een back-up-tape op de plank kost geen geld meer, een draaiende harde schijf (spinning disk) vraagt continu stroom. Zeker voor de langetermijnback-ups is tape kosteneffectiever.
Maar er zijn ook nadelen. Voor de dagelijkse back-up is een tape-oplossing veel te arbeidsintensief. Zowel het back-uppen, archiveren, restoren als verplaatsen naar een uitwijklocatie kost aanzienlijk meer tijd. Tapes kunnen daarnaast beschadigen, waardoor ze onbruikbaar worden of de kwaliteit achteruit gaat.
Omdat een uitwijklocatie vaak niet aanwezig is bij kleine en middelgrote bedrijven, neemt de systeembeheerder of directeur de back-uptapes mee naar huis. Vaak wordt vergeten om deze mee terug te nemen naar het werk, of de verkeerde tape wordt meegenomen. Hierdoor ziet de systeembeheerder door de tapes de data niet meer.
Tape is niet dood, maar gebruik de oplossing waar deze het meest geschikt voor is: de lange bewaarplicht. Voor de korte termijn is disk een oplossing die kosteneffectiever is, betrouwbaarder en een ondersteuning voor de bedrijfsprocessen en continuïteit. En maak back-up redundant, dus op disk op de bedrijfslocatie en een in de cloud.
2. Complex beheer
Veel bedrijven hebben op verschillende momenten back-upproducten aangeschaft. Vaak een voor hun fysieke en een voor de virtuele servers. Daarnaast sluiten de verschillende back-upproducten meestal niet op elkaar aan. Dit vergt onnodig extra beheer op het gebied van updates en patches, licenties en hardware. Terwijl juist bij veel middelgrote bedrijven de it-beheerder al druk genoeg is.
3. Budgetbeperkingen
Veel bedrijven zijn zich wel bewust van het belang van hun kritische bedrijfsdata en applicaties. Het ontbreken van voldoende budget is vaak de reden dat een goede off-site back-up- en disaster recovery-strategie er niet is. Vergelijk het met een auto. Als je de garantie wilt hebben dat je elke dag op tijd op je werk komt, dan moet je een tweede auto kopen mocht de eerste uitvallen. Investeren in een tweede, complete back-up- en disaster recovery-infrastructuur is echter voor veel bedrijven te duur. Vooral ook omdat deze infrastructuur de hele dag stilstaat en alleen in noodgevallen wordt gebruikt. Een tweede back-up en disaster recovery in de cloud zijn de Green Wheels van de it. Geen investering in hardware, geen zorgen over onderhoud en toch altijd beschikbaar als de nood aan de man komt.
4. ‘Dom’ back-upproces
Het datavolume groeit en dus kost het steeds meer tijd om de productiedata te back-uppen. Zeker wanneer een bedrijf werkt met oudetapetechnologie, wordt er vaak nog tijdens kantoortijden de back-up van de vorige dag gemaakt. Voor bedrijven die meerdere locaties hebben in andere landen, is dit nog lastiger. Omdat medewerkers beginnen te werken als de back-up gemaakt wordt. Ook thuiswerkers willen steeds vaker bij bestanden buiten kantooruren.
Hoe kun je ‘slimmer’ back-uppen? Door te inventariseren welke data verouderd is en dus gearchiveerd kan worden. Dan hoef je daarna alleen nog maar de actuele data te back-uppen. En hoe zit het met data die al een tijd niet aangepast is? Daarnaast wordt er in organisaties veel back-updata meerdere keren weggeschreven, dit terwijl door deduplicatie (ontdubbeling) van de back-updata, het back-upvolume aanzienlijk te verkleinen is.
Slimme back-up-software maakt een snapshot van de bedrijfsdata, zeg maar een dataselfie. Vanuit die snapshot gaat het systeem back-uppen. Dit betekent een minder grote belasting van de productieserver en het netwerk. Bovendien is het mogelijk om hiermee meerdere malen per dag een back-up te maken van de belangrijkste data of applicaties.
5. Traag netwerk door back-up
Een snapshot is snel, waardoor het back-upproces het systeem niet belast en de productiviteit geen hinder ondervindt. Toch maakt tachtig procent van de bedrijven geen back-upselfie, omdat de back-upsoftware deze mogelijkheid niet heeft, of omdat er geen integratie is met de storage en/of virtualisatielaag. Er zijn back-up- en data recovery-producten die een vloeiend datatransport garanderen. Producten die zichzelf in korte tijd terugverdienen.
Hulp nodig bij het aanpakken van deze backup uitdagingen?
BlackIP is als IT-expert zeer ervaren in het ondersteunen bij de genoemde backup uitdagingen en het regelen van backup voor bedrijven in alle soorten en maten. Als officieel partner van onder andere Barracuda bieden wij allerlei gespecialiseerde oplossingen. Wilt u hier meer over lezen? Ga dan naar onze pagina Barracuda Backup en Disaster Recovery.